Właściwości jabłka
Smak dojrzałych jabłek jest słodko-kwaskowaty, rozmaite odmiany mogą być bardziej lub mniej słodkie lub kwaśne. Jabłka są kształtem zbliżone do kuli, z zagłębieniem na szczycie, z którego wystaje ogonek, na którym jabłko rośnie na drzewie, oraz z wylotem gniazda nasiennego u dołu. Przeciętne jabłko waży około 150 gramów. Miąższ jabłka jest sztywny, chrupki i pełny przezroczystego soku. Po długim przechowywaniu jabłko staje się miękkie i pomarszczone, ale nadal jadalne. Skórka jabłka jest gładka i cienka, ściśle przylegająca do miąższu, dająca się obierać lub polerować. Kolor skórki jabłka występuje w odcieniach zieleni, a po dojrzeniu również żółci lub czerwieni, często zmieszanych ze sobą. Kolor miąższu jest bardzo jasny, zbliżony do białego. Jabłka mogą ulec obiciu, po czym miejsce obicia staje się miękkie i brązowe, a miąższ pod obiciem zaczyna się psuć i tracić właściwości odżywcze. Po pokrojeniu lub obraniu z dostępem do tlenu miąższ jabłka zaczyna utleniać się na powierzchni, która zmienia kolor na brązowy. Dojrzałe jabłka wydzielają lekko wyczuwalny, słodkawy zapach.ODMIANY:
- Antonówka – bardzo stara odmiana pochodząca z Rosji
- Delikates – polska odmiana uprawna jabłoni domowej
- Gala – pochodząca z Nowej Zelandii odmiana uprawna jabłoni domowej
- Golden Delicious – odmiana uprawna wyselekcjonowana w 1890 r w USA
- Granny Smith – odmiana jabłoni wyhodowana w 1968 r w Australii
- Koksa Pomarańczowa – odmiana pochodząca z Wielkiej Brytanii
- Kosztela – polska odmiana pochodząca prawdopodobnie z XVII wieku
- Kronselska – odmiana uprawna wyhodowana w 1869 r we Francji
- Lobo – otrzymana w Kanadzie około 1900 roku jako siewka odmiany McIntosh
- McIntosh – odmiana uprawna znaleziona w Kanadzie w roku 1796 jako siewka odmiany 'Famouse'
- Pink Lady – wyhodowana latach 70-tych w Australii jako krzyżówka odmian Lady Williams i Golden Delicious
- Papierówka – odmiana uprawna pochodząca z rejonów nadbałtyckich
- Renety – to stara grupa odmian uprawnych jabłoni domowej
- Rubin – otrzymana w 1960 r w Czechach ze skrzyżowania odmian Lord Lambourne i Golden Delicious
- Szampion – otrzymana w 1960 r w Czechach jako krzyżówka odmian Golden Delicious i Koksa pomarańczowa
- Ligol – odmiana wyselekcjonowana w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach jako mieszaniec odmian „Linda” i „Golden Delicious”.
Właściwości odżywcze jabłek
Świeże, nieuszkodzone jabłka zawierają pewną ilość witaminy C (8 mg w 100 g świeżego jabłka), większość innych witamin i minerałów, dużą ilość błonnika roślinnego, kwercetynę (44 mg w 1 kg jabłek), a także pektynę (1–1,5 g w 100 g świeżego jabłka). Przy obróbce cieplnej jabłek witaminy wodorozpuszczalne ulegają rozkładowi. Świeże jabłka są źródłem węglowodanów w tym błonnika. Jak wiele innych owoców, spożywane na surowo jabłka mają niską wartość na indeksie glikemicznym (fruktoza i inne cukry uwalniają się powoli z błonnika, przez co zawartość cukru we krwi konsumenta rośnie wolno, bez nagłych odchyleń) zatem są zdatne do spożywania przez osoby chorujące na cukrzycę lub hipoglikemię. Nie dotyczy to soku jabłkowego po oddzieleniu błonnika, gdzie wartość na indeksie glikemicznym ulega sporemu podwyższeniu.Jabłko jest także symbolem władzy królewskiej ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz